Vizualni bilderi za WordPress – sve skuplji alati za jeftine sajtove

Vizualni bilderi za WordPress, pomalo su kontraverzna tema. Oni imaju vatrene zagovornike – navijače ali i svoje ogorčene oponente i protivnike.

Među navijačima uvek ima i onih koji zapravo brane svoje interese i uložene akcije (kupljene pretplate ili afilijacije), sa idejom da zarade na njihovom korišćenju i širenju. To u praksi najčešće znači da aktivno hvale jedan, koji su kupili i naučili koristiti a napadaju ostale.

Ovo je sasvim razumljivo ponašanje, a najčešće je iskreno uverenje ovih ljudi. Ponekad je to nažalost samo posledica loših izbora, trenutne mode ili plitkog znanja. Ako je to slučaj, najbolje je izbegavati i ovu temu i takve ljude za raspravu.

Napraviti popis ovih alata nije lak posao. Postoji popriličan broj znanih i neznanih dodataka, u različitim fazama razvoja i sa veoma velikom razlikom u tržišnoj prisutnosti. Sa druge strane kao neko ko ih veoma ograničeno koristi, nemam želju da radim neko veliko istraživanje i testiranje.

Najkorišćeniji grafički graditelji
Najkorišćeniji grafički graditelji

Većina ovih dodataka ima i neku besplatnu verziju, koja obično dobro balansira koliko vam funkcionalnosti daje. Dobar primer je Spectrapage builder, koji dolazi uz temu Astra WP, ali je možete koristiti i uz bilo koju drugu. Tu je i odlični, meni zanimljivi Kadence blocks, koji dolazi uz istoimenu temu. Oba su oslonjena na podrazumevani Gutemberg – blok editor u wordpresu.

Za razliku od njih, i veoma prisutnog elementora koji takođe ima besplatne verzije, neke bildere možete dobiti samo u plaćenoj verziji. Primer je Divi, češće biran od dizajnera nego od programera.

Promena koja traje – da li je na bolje?

Svojom pojavom i razvojem, vizuelni graditelji bitno menjaju dominantan način gradnje wordpress sajtova. Ne nužno na bolje, zapravo često je rezultat upravo suprotan.

Krivica zapravo često nije samo do njih, ili nije uopšte do njih, ali posledice svejedno ostaju.

Vizualni bilderi za WordPress

Vizuelni bilderi WP sajtova nisu nova stvar, oni postoje već desetak godina. Novo je da su se dobrom marketing starategijom, prvo primili, pa dobro ukorenili a sada već na nekim tržištima istiskuju konkurenciju.

Takođe je novo da su se tokom tih godina razvoja zaista popravili i unapredili u velike i moćne skupove alata. Sada su to već prave kolekcije dodataka, praćena uvođenjem AI mogućnosti, intergracijom sa drugim premium dodacima…

Jeftini sajtovi – a plaćeni mnogo više nego što vrede!

Gotovi šabloni, praktično celi sajtovi, zahtevaju samo da ubacite svoje fotografije i tekstove umesto njihovih i to je to. Imaćete isti sajt kao stotine ili hiljade ljudi sa istim ili sličnim zanimanjem.

Ovi sajtovi su ponekad zaista lepi, ponekad „lepuškasti “ i pomalo kič dizajnirani, ali se prodaju, odnosno prodaju ove pakete vizuelnih graditelja. To što su spori, neoptimizovani, neorginalni, beskorisni i najčešće potpuno neposećeni, je problem nekog drugog.

Ovo je dovelo do velikog rasta broja novih WP sajtova, rasta tržišta i razvoja brojnih premijum proizvoda. Sa druge strane tokom godina, sve oštrije konkurencije, promenilo je kompletan poslovni model premijum tema.

Slično kao Canva u poslovima dizajna, ovi alati doprineli su „demokratizaciji“ procesa izrade sajta. Spuštajući radikalno nivo potrebnih znanja za ovaj posao, ali uvodeći i masu novih problema u optimizaciji sajtova, održavanju, praćenju promena i ažuriranja koje zahteva stalnu pretplatu

Upravo ta promena, sa modela gde ste kupovali svoju premium temu plaćajući jednom za sve godine korišćenja u model stalne pretplate je najveća promena. Ako je možda i dobra za firme koje ih prodaju za nas kao korisnike sigurno nije promena na bolje.

Opcija trajna kupovina je uglavnom ostala u nekom obliku ali po višestrukim cenama, koje imaju smisla samo za višestruko korišćenje. Ovo nas dovodi do glavnog krivca za jeftine i loše sajtove, modela kupovine skupih paketa kojima se lako i brzo štancaju jeftini i loši sajtovi.

Šta su vizualni bilderi ili vizualni graditelji za Wordpres?

Visual Builder je dodatak za WordPress. Lako se instalira i poboljšava funkcionalnost WordPress-a pružanjem grafičkog graditelja stranica bogatih funkcijama. Osim toga, većina vizualnih graditelja dolazi s bogatim bibliotekama komponenti. Programeri mogu koristiti ove gotove komponente za kreiranje novih izgleda i predložaka.

Izvor: Google – na upit: what is visual builder in wordpress?
Vizualni bilderi za WordPress,
what is visual builder in wordpress – Šta je vizuelni graditelj u wordpresu?

Vizualni bilderi za WordPress – teme i pravci razvoja WP-a

Neke od posledica masovne upotrebe vizualnih graditelja nisu ni malo naivne:

  • Pad opšteg kvaliteta sajtova
  • mnogi sajtovi slični – sajtovi liče kao jaje jajetu
  • Pretrpano tržište ponudama po „dobrim cenama“
  • Omogućili da i osobe bez stvarnog znanja „prave sajt“, koji čak i izgleda solidno. Problem je što tu uglavnom sve i staje. Taj sajt niti ko gleda niti služi bilo čemu.

Kontraverze se nastavljaju i po pitanju budućnosti ovih alata. Dok jedni misle da njihovo vreme neumitno prolazi pojavom novih „blok tema“, odnosno drugačijim pristupom izrade sajta putem „šablona“ (pattern), drugi ih se drže još upornije.

Vreme pred nama doneće odgovor.

Scroll to Top